Följ Komatsu Forest

Komatsu Forest först med produktionsfiler enligt StanForD 2010

Nyhet   •   Feb 12, 2014 12:20 CET

NH Skogsentreprenad blev första entreprenör i Sverige med att rapportera in sin produktion till SDC, Skogsbrukets IT-företag, med nya StanForD 2010-filer.

– Vi har tagit emot de första produktionsfilerna som tolkats skarpt av SDC och allt har gått mycket bra helt enligt planerna, säger Lars Henriksson, verksamhetsspecialist på SDC.

StanForD är en global standard för kortvirkesmaskiner och gör att maskinerna och systemen på kontoret kan förstå och använda den information de utbyter. Den första versionen av StanForD kom 1987 och 2011 genomfördes den första stora omarbetningen av standarden som numera heter StanForD 2010.

Som första entreprenör i Sverige skickade NH Skogsentreprenad sina produktionsfiler från en Komatsu-skördare, Komatsu 911.5, med styrsystemet MaxiXplorer 3.1.
– Det var hur enkelt som helst att skicka filerna. Det var bara att göra precis som vanligt, konstaterar Lars-Anders Nilsson på NH Skogsentreprenad.

De flesta dataflöden till, från och mellan Komatsus skogsmaskiner sker enligt StanForD, skogsbrukets egen standard som stödjer styrning (aptering), produktionsrapportering, kvalitetssäkring och driftsuppföljning.

– MaxiXplorer 3.1 är till stora delar anpassat för StanForD 2010. När nu SDC tar in produktionsdata i det nya filformatet visar vi återigen att Komatsu leder utvecklingen mot ett effektivare informationsflöde mellan maskin och industri genom att ligga i täten för implementering av StanForD 2010, säger Per Annemalm, produktchef på Komatsu Forest.

Fakta: StanForD
StanForD 2010 är skogsbrukets standard för hantering av data till och från skogsmaskiner. Standarden är global. StanForD 2010 är den uppdaterade versionen av StanForD-standarden som har funnits sedan slutet av 1980-talet. Namnet kommer av att i utvecklingsarbetet sattes som mål att den nya standarden skulle finnas framme år 2010. Källa: Skogforsk

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.