Följ Komatsu Forest

Ta hand om din skogsmaskin inför vintern

Nyhet   •   Dec 09, 2015 14:30 CET

Vintern närmar sig snabbt och det är dags att börja tänka på att förbereda din maskin för tuffa vinterförhållanden. Genom att säkerställa vinterunderhållet kan du undvika kostsamma maskinskador och stillestånd.

Motor

Kontrollera att kvaliteten på bränslet du använder är anpassat till den utetemperatur din maskin kommer att köra i. Om du är osäker, fråga din bränsleleverantör om hjälp!

Maskinens bränslefilter bör normalt bytas var 500:e timme. På vintern kan dock filtret behöva bytas dubbelt så ofta. Samma sak gäller när du kör med inblandning av 10 % RME eller mer. Sommartid är det inga problem att köra med upp till 10 % RME, men på vintern kan samma mängd bidra till att du behöver byta filter så ofta som var 250:e timme. Tänk också på att dagligen tömma vattenavskiljaren. Dels för att skydda bränslesystemet från rostbildning, som kan förstöra spridarna, och dels för att förhindra isproppar i bränslesystemet.

Under vintern likväl som sommarens fuktigare dagar, när temperaturväxlingarna i bränsletanken är stora, kondenserar det vatten som finns i luften i bränsletanken. Vattnet lägger sig i botten av bränsletanken, d.v.s. under dieseln. Dieseln bildar då ett lock mellan vattnet och luften vilket gör att vattnet i botten av bränsletanken bara fylls på, varje dag. Ett enkelt sätt att minimera att kondens bildas i tanken är att alltid fylla tanken full inför natt- och helguppehåll.

AdBlue vätska fryser vid minus 11 grader men tinar relativt snabbt igen. AdBlue som varit fryst har samma goda förmåga att rena avgaserna från kväveoxider som innan. Tänk dock på att lämna lite extra utrymme i tanken eftersom AdBlue vätskan kan expandera på vintern.

Hydraulsystem

När temperaturen för hydrauloljan är lägre än 40 ºC är det viktigt, för att skydda tätningar i hydraulikkomponenterna, att varmköra försiktigt. Komatsu skördare har en inbyggd varmkörningsfunktion där aggregatets matarvalsar nyttjas för att skapa värme i hydraulsystemet. Skotarna varmkörs genom att använda dieselvärmaren och sedan försiktigt öka oljecirkulationen i systemet, genom att t.ex. köra rotatorn.

Kylsystem

Kylsystemet bör inspekteras regelbundet, inklusive behållare och slangar. Kontrollera fryspunkten på din kylarvätska och ta reda på när den byttes senast. Vi rekommenderar att årligen byta glykol.

Batterier och dieselvärmare

Kalla temperaturer påverkar inte nämnvärt livslängden på ett batteri, men innebär extrema påfrestningar. Se därför till att batteriet laddar bra och är fräscht. Ta bort smuts och skräp från toppen av batteriet. Ett batteri som blir helt urladdat tappar sin uppladdningsförmåga, så se till att hålla batterierna fräscha under kalla vinterdagar och starta motorn först efter att dieselvärmare använts. Se också till att dieselvärmaren inte startar och laddar ur batterierna i onödan under dina lediga dagar. Detta kan vara extra bra att tänka på inför långa julledigheter. Passa också på att beställa service av dieselvärmaren så att slitagedelar kan bytas ut i tid, så slipper du börja dagen i en djupfryst maskin.

Ett annat tips är att i MaxiXplorer välja att PC:n ska starta först efter att motorn har startat. Med nämnd inställning påverkas inte PC:n om man får ett kraftigt spänningsfall under motorstarten.

Band och kedjor

När band används vintertid finns risken att snö packas och pressas ihop mellan däck och band, vilket kan leda till skador på bl.a. kuggar och drev. Se till att ha ”rätt band” och inte för sträckta band.

För dig med ProAct 2.0- eller underhållsavtal ingår de flesta av dessa punkter vid planerade servicetillfällen.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.