Följ Komatsu Forest

Komatsu 901XC – en gallringsspecialist på åtta hjul

Pressmeddelande   •   Jun 07, 2017 08:30 CEST

Efter succén med 8-hjulingen Komatsu 931XC kommer nu uppföljaren Komatsu 901XC – en smidig gallringsmaskin med mycket god terrängframkomlighet och fantastisk stabilitet. Skördaren är en del i Komatsu Forests nya produktserie XC, med maskiner och tillbehör speciellt framtagna för extrema förhållanden.

Nya Komatsu 901XC är en efterlängtad skördarnyhet för gallring i kuperad terräng och mjuka marker. De 8 hjulen i kombination med det välbeprövade Komatsu-konceptet ger en maskin med fantastisk stabilitet, utmärkt terrängframkomlighet och lågt marktryck – vilket i sin tur ger mindre markskador. Komatsu 901XC är en del i Komatsu Forests nya produktserie XC, med maskiner och hjälpmedel speciellt framtagna för att klara tuffa förhållanden.

Alla Komatsus skördare bygger på det välbeprövade Komatsu-konceptet som lanserades redan 1984 och som gjort att Komatsu Forest är marknadsledande när det gäller stabila skördare. Konceptet bygger på en centralt placerad hytt och kran, vilket ger bra fördelning av marktrycket och låg tyngdpunkt. Andra ingredienser är den stela styrmidjan, samt en pendelaxel, som i kombination med hyttens tiltcylindrar, ger en överlägsen stabilitet och god följsamhet i svår terräng.

Vid utvecklandet av 8-hjuliga skördare har fördelarna i det stabila Komatsu-konceptet utgjort grunden. På skördarna i XC-serien kombineras dessutom den pendlande bakaxeln från 6-hjuliga skördare med en boggi, vilket skapar en helt unik dubbelpendlande boggi, Komatsu Double Pendling Comfort Bogie, med väldigt bra terrängegenskaper.

901XC har naturligtvis utrustats med samma högklassiga komponenter som övriga Komatsu skördare. Den har en kraftfull dieselmotor med hög effekt, samtidigt som den uppfyller stränga miljökrav i form av minimerade utsläpp av miljöfarliga partiklar och kväveoxider. Maskinen är också utrustad med Komatsu Forests unika trepumpshydraulik 3PS och har ett flöde på hela 548 liter vid 1500 rpm. Den unika tryck- och flödesoptimeringen i 3PS gör det möjligt att utföra fler kran- och aggregatoperationer samtidigt och med maximal hydrauleffekt, tack vare maskinens utmärkta samkörningsegenskaper.

Liksom alla Komatsu skördare har 901XC en högpresterande förarmiljö. Exempel på de många fördelarna är stor hyttvolym, bra sikt, smart skärmplacering och en nivelleringsfunktion som gör att föraren alltid sitter horisontellt. Hytten har också ett högt luftflöde som skapar rätt inneklimat liksom en ergonomiskt utformad stol som, med optionen vridbar stolspelare, kan svängas runt i 180 grader. Det finns en rad tillval att välja mellan, så som extra förvaring, belysning och golvvärme samt tre olika spaksystem inklusive EME, som ytterligare bidrar till den goda förarmiljön.

Komatsu Forests hydrostatiska, kraftoptimerande transmission gör att motorkraften utnyttjas maximalt, vilket ger stora fördelar i svårframkomlig terräng och utmärkta klättringsegenskaper. Detta kommer självklart väl till pass för 901XC, som också har förstärkta kardanaxlar i drivlinan – allt för att kunna prestera på topp i tuff terräng. En annan viktig fördel vid gallring i kuperad terräng är nivelleringsfunktionen för kran och hytt, som gör maskinen stark även i lutning. Detta är något som alla Komatsus skördare har, men det är en extra stor fördel vid arbete i brant terräng eftersom kranen annars tappar svängkraft av att arbeta i motlut. Den goda kranfunktionen hos 901XC gör det lättare med precisionsarbete och att välja rätt träd, särskilt i fullt utfällt läge. Maskinens stabilitet gör också att det går att jobba mer effektivt på lång räckvidd. Komatsu 901XC är kort sagt en stabil maskin med fantastiska terrängegenskaper, perfekt för gallring i brant terräng och svaga marker.

Dimensioner 901XC
BreddMed 600 hjul: 2 776 mm. Med 710 hjul: 2 996 mm
Längd7 675 mm
Transporthöjd3 810 mm
Markfrigång650 mm
Vikt
Ungefärlig vikt20 000 kg
Motor
Typ. Europa och Nordamerika66 -AWF, 6-cyl, dieselmotor med turbo och laddluftkylare. EPA Tier 4 Final och EU Stage 4.
Typ. Utanför Europa och Nordamerika66 WF-4V -AWF, 6-cyl, dieselmotor med turbo och laddluftkylare. Stage 2.
Effekt170 kW DIN vid 1 900 r/min
Vridmoment950 Nm vid 1 500 r/min
Kran
Modell och räckvidd200H: 10 m. 200H DT: 11 m.
Aggregat
Rekommenderade aggregat10 m: S82, S92, C93, C124. 11 m: S82, S92, C93

Komatsu Forest tillverkar skogsmaskiner av märket Komatsu och är en av världens största skogsmaskintillverkare. Komatsu Forest har cirka 1 400 anställda och finns representerat på samtliga marknader där mekaniserat skogsbruk bedrivs.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.