Följ Komatsu Forest

Komatsu Forest lanserar fyra helt nya skördare

Pressmeddelande   •   Okt 27, 2014 14:03 CET

De fyra nya skördarna är Komatsu 901, Komatsu 911, Komatsu 931 och Komatsu 951. Fyra nya skördare som innehåller allt från helt ny design, ny hytt med möjlighet till dämpning, miljövänlig stage 4-motor, keyless-system och ny mediahub till ett för marknaden helt unikt hydraulsystem med tre hydraulpumpar och dubbla hydraulkretsar. Effekten blir hög produktionskapcitet och låg bränsleförbrukning per upparbetad volym virke.– Vi har satt föraren i fokus och strävat efter att på alla sätt göra det möjligt att producera maximalt på ett långsiktigt hållbart sätt, förklarar Tobias Ettemo.

De fyra nya skördarna är Komatsu 901 som är en gallringsspecialist, Komatsu 911 som är en allroundskördare, Komatsu 931 som klarar krävande slutavverkningar och Komatsu 951 som helt enkelt är störst och den mest kraftfulla skördaren i programmet. Stort fokus har lagts vid förarergonomi. De nya skördarna bygger vidare på det väl beprövade konceptet med centralt placerad kran och hytt, och en pendelaxel som i kombination med hyttens tiltcylindrar ger unik stabilitet och förarkomfort. Hytten har mycket bättre sikt såväl uppåt som neråt, 360 graders roterande hytt/kran och låg ljudnivå. En stor nyhet är branschens första fjärrmanövrerade keyless-system som kan styra både värme och huvudström/belysning från upp till 300 meter. Keyless-systemet accesskodas mot föraren så att när denne slår på huvudströmbrytaren sker inloggning i MaxiXplorer automatiskt mot förarprofilen. I hytten finns även en helt ny mediahub, MediaZone, som innehåller flera uttag för såväl USB som AUX. Det är bara några av alla nyheter runt hytten.

För att förarna ska få rätt förutsättningar att producera effektivt har de nya skördarna också ett nytt 3-pumps hydraulsystem som ger unika samkörningsegenskaper mellan kran, aggregatfunktioner och transmission. Det innebär att det alltid finns nog med hydraulkraft för förarna att utföra fler arbetsmoment samtidigt. 3-pumpssystemet ger föraren möjlighet att ta ut höga flöden vid låga arbetsvarv samtidigt som transmissionskretsen alltid är tillgänglig för framdrivning av maskinen. Arbetshydraulikkretsen är separerad från transmission i två arbetshydraulikkretsar. Arbetshydraulikkretsarna kan köras separat eller tillsammans beroende på funktioner och oljebehov. Resultatet blir att föraren kan köra flera kran- och aggregatfunktioner samtidigt med maximal hydrauleffekt, t ex samtidigt svänga kranen, mata ut stocken och förflytta maskinen.

Motorerna är bland de första på marknaden som uppfyller kraven enligt Stage 4/TIER 4 Final, de absolut strängaste kraven på minimerade utsläpp av miljöfarliga partiklar och kväveoxider. Kylsystemet har hög kylkapacitet och komponenterna är dimensionerade för höga luftflöden. Det ger hög kylkapacitet, minskad bränsleförbrukning och lägre ljudnivå. Samtliga fyra skördare har Komatsu Comfort Boggi med dolda portaler inuti fälgarna, vilket bidrar till en mycket bra markfrigång.Alla skördarna har parallellkranar med hög nettolyftkraft som är snabba, effektiva och enkla att manövrera. Mellan kranen och aggregatet sitter bromslänken, Komatsu Multi Disc Brake. Till samtliga skördare är det möjligt att välja kranar med olika räckvidder samt ett flertal olika aggregat.


Det nya skördarprogrammet har modern och funktionell design som underlättar service och underhåll. Det innebär genomtänkt service med automatisering där det går, centraliserade servicepunkter, enklare åtkomst och smartare lösningar av exempelvis filter och säkringar. Den dagliga tillsynen utförs nu enkelt utan att man behöver öppna huvarna.

Komatsu Forest tillverkar skogsmaskiner av märket Komatsu och är en av världens största skogsmaskintillverkare. Komatsu Forest har cirka 1 400 anställda och finns representerat på samtliga marknader där mekaniserat skogsbruk bedrivs.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.